Detectat per primera vegada un linx ibèric al Pirineu català
El registre confirma que el Pirineu pot ser un hàbitat potencial per a la reintroducció del linx ibèric

L’Associació per a la Defensa del Llop i l’Os al Pirineu (ADLO Pirineu) ha registrat per primera vegada la presència d’un linx ibèric (Lynx pardinus) al Pirineu català, prop de la frontera amb França, gràcies a una de les càmeres de seguiment instal·lades a la zona per monitorar la fauna, com l’ós bru i el llop. Segons ha informat l’entitat en un comunicat recollit per l’ACN, aquest registre constitueix un “hito històric per a la conservació de la fauna sensible al territori”, ja que fins ara només s’havia documentat la presència del linx boreal (Lynx lynx), extingit fa dècades.
La detecció s’ha produït a gairebé 1.750 metres d’altitud, al Pirineu axial, a set quilòmetres de la frontera francesa, i es tracta probablement d’una de les observacions més altes de la península Ibèrica. L’animal, de quatre anys, prové de la serra nord de Sevilla i es desplaça en una zona amb abundància de llebres, isards, cabirols i marmotes. Tot i que la gravació es va produir a l’abril, la càmera no es va revisar fins aquest estiu. També es va enregistrar en vídeo caminant durant la nit.
Segons ElNacional, ADLO Pirineu destaca que el registre confirma que el Pirineu pot ser un hàbitat potencial per a la reintroducció del linx ibèric i reforça la necessitat d’impulsar un programa de conservació immediat. L’entitat apunta que la presència d’aquest depredador natural dels conills —que constitueixen gairebé el 90% de la seva dieta— pot oferir una alternativa ecològica al problema de sobrepoblació de conills, sense recórrer a pràctiques com l’ús de verins, considerades “crueles i provisionals”.
A més, la reintroducció del linx ibèric es considera compatible amb l’activitat agrícola i ramadera, amb un impacte sobre el bestiar similar al d’altres depredadors com la guineu, la jineta o la fagina. Segons ADLO Pirineu, la presència de la espècie també ha actuat com a motor econòmic, impulsant empreses d’ecoturisme i restauració a altres comunitats autònomes, i consolidant-se com un símbol de biodiversitat amb alta acceptació social.