Grandvalira afirma que l’Entry/Exit posa en risc la inversió feta en formar treballadors
David Ledesma ha exposat "l'afectació significativa" que ha tingut enguany l’Entry/Exit System en la contractació del personal
L'inici de la temporada de neu a Grandvalira arriba marcat no només per la mala meteorologia, que ja ha obligat a reduir dies d’esquí, sinó també per la manca de treballadors temporers, que posa en risc l’operativa de diversos serveis.
El director de màrqueting de la companyia, David Ledesma, ha alertat de l’«afectació significativa» que ha tingut enguany l’Entry/Exit System en la contractació del personal. Grandvalira preveia incorporar prop de 2.200 temporers i mantenir més de 500 treballadors fixos, però la nova normativa ha complicat el procés de selecció. Segons Ledesma, «l’impacte que pot tenir per nosaltres i per a les nostres operatives és significatiu, sobretot si posem el focus en el personal de restauració», un àmbit on alguns establiments corren el risc de «no obrir» a l’inici de la temporada.
Tendència al "client premium"
Un dels punts més preocupants és la pèrdua potencial de treballadors ja formats per l’empresa. «Tothom s’està posicionant cap a un client cada vegada més prèmium, però aquest client requereix un servei prèmium», ha remarcat.
En aquest sentit, ha recordat que la formació és essencial per mantenir els estàndards de qualitat: «En els últims anys hem anat formant personal i ara, amb l’afectació de l’Entry-Exit, es posa en risc tota aquesta inversió». Ha afegit que la impossibilitat de repetir temporada pot afectar directament el nivell de servei: «Ja sap el que necessitem, els estàndards de qualitat que volem donar, i si no poden tornar, això pot tenir una afectació clara».
Ledesma també ha advertit que «potser d’aquí a diverses setmanes d’arrencar la temporada no tenim tots els treballadors que necessitaríem per encetar».
Per això ha assegurat que Grandvalira haurà de fer «tots els esforços possibles» per mantenir obertes les unitats de negoci més afectades, especialment la restauració, clau per a la sostenibilitat econòmica de les estacions. Segons ha dit, aquesta temporada 2025/26 obliga a adaptar-se tant al canvi meteorològic com al canvi legislatiu, i la previsió és clarament pessimista davant una temporada encara més curta.
Finalment, Ledesma ha destacat la càrrega econòmica que assumeixen les estacions: «Acollim i allotgem més del 50% dels treballadors que venen a Andorra amb nosaltres. És un esforç econòmic immens, amb un cost altíssim». I ha conclòs remarcant la necessitat de garantir condicions adequades: «Si volem donar un nivell de qualitat de servei alt, necessitem que els nostres treballadors estiguin a gust».
Notícies relacionades
Els ingressos del sector públic creixen un 9,2% i impulsen el superàvit del segon trimestre
VÍDEO | FEDA completa el desmantellament de la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig
Andorra registra una ocupació del 50,13% a l’octubre, la millor des dels registres del 2018
El Govern redueix l’endeutament fins al 30% del PIB, el nivell més baix en més d’una dècada
AR+i i el Barcelona Supercomputing Center, plegats per impulsar el català a l'àmbit digital
La CEA afirma que Govern estudia una quota única que uniria les temporades d'hivern i estiu